Jablkové koláče – tipy ako na ne

Jablkové koláče

Receptov na jablkové koláče nájdete na internete neúrekom. Hneď ako prvé sa mi s jablkami vybavia jablkové pité, jablková štrúdľa, jablková žemľovka či jablkový chlebík. Prečo sú jablkové koláče také obľúbené? Určite pre ich osviežujúcu chuť. Existuje zopár rád a trikov, ktoré ich robia ešte lahodnejšími. Hneď na začiatok by som zaradila kombináciu jabĺk a škorice, ktorá podčiarkne a zvýrazní ich chuť. Ďalšou radou je pridať do cesta maslo izbovej teploty. Pred spracovaním je dobré cesto zabaliť do potravinovej fólie a dať ho aspoň na polhodinu do chladničky – bude sa s ním lepšie pracovať. Jablká zbavené šupky pred uložením na koláč vyžmýkame v rukách, čím sa zbavíme prebytočnej šťavy a cesto tým pádom nebude premočené. Vznikne nám tak 100% jablková šťava, ktorou sa môžeme popri pečení osviežiť. Ak na jablká ešte položíme ďalšiu vrstvu cesta, odporúča sa poprepichovať ho vidličkou, aby mala kadiaľ unikať para počas pečenia. Ak do cesta pridáme maslo, nie je potrebné plech vymastiť, lebo cesto je už dosť mastné. Jablkové koláče sú jednoducho klasika a spolu s vyššie uvedenými radami s nimi určite nič nepokazíte.

Leave a comment